Date d'impression : 12.12.17
Page: http://www.horizon2020.gouv.fr/cid108345/appels-2017-du-defi-2-securite-alimentaire-durable-2-etapes.html

Anticiper les prochains appels

Le dispositif national

Accueil  Horizon 2020  Défis sociétaux  Bioéconomie

Appels 2017 du défi 2 : Sécurité alimentaire durable (2 étapes)

Sécurité alimentaire© BillionPhotos.com-Fotolia.com
Appel H2020-SFS-2017 (2 étapes)
Ouverture : 04.10.2016
Clôture : étape 1 le 14.02.2017 - étape 2 le 13.09.2017
Budget : 168 Mio€

La C.E.a publié le 4.10.2016 l'actualisation 2017 du programme de travail 2016-2017 du défi sociétal 2 d'Horizon 2020, dont la partie relative aux appels sur la "Sécurité alimentaire durable".

Appel à propositions

La Commission européenne a publié l'actualisation pour 2017 du programme de travail 2016-2017 du défi 2 d'Horizon 2020 "Sécurité alimentaire, Agriculture & Foresterie durables, Recherches marines, maritimes et sur les eaux continentales, et Bioéconomie".

Le programme de travail 2017 propose 18 lignes d'appels en 2 étapes (Budget 168,00 Mio€), sur le sujet de la sécurité alimentaire durable : "Sustainable Food Security - Resilient and Resource-efficient value chains" (SFS).

La première date limite de soumission est fixée au 14 février 2017 à 17 heures (heure de Bruxelles).

La date limite de soumission pour les projets admis en deuxième étape est fixée au 13 septembre 2017, toujours à 17 heures (heure de Bruxelles).

  • Appels en 2 étapes

SFS-07-2016-2017: Organic breeding – Increasing the competitiveness of the organic breeding and farming sectors

SFS-08-2017: Organic inputs – contentious inputs in organic farming

SFS-10-2017: Research and approaches for emerging diseases and pests in plants and terrestrial livestock

SFS-15-2016-2017: Breeding livestock for resilience and efficiency

SFS-16-2017: Bee health and sustainable pollination

SFS-17-2017: Innovations in plant protection

SFS-20-2017: Towards a science-based regionalisation of the Common Fisheries Policy

SFS-21-2016-2017: Advancing basic biological knowledge and improving management tools for commercially important fish and other seafood species

SFS-27-2017: Permanent grassland – farming systems and policies

SFS-28-2017: Functional biodiversity – productivity gains through functional biodiversity: effective interplay of crop pollinators and pest predators

SFS-29-2017: Socio-eco-economics – socio-economics in ecological approaches

SFS-30-2017: Closing loops at farm and regional levels to mitigate GHG emissions and environmental contamination - focus on carbon, nitrogen and phosphorus cycling in agro-ecosystems

SFS-32-2017: Promoting and supporting the eco-intensification of aquaculture production systems: inland (including fresh water), coastal zone, and offshore

SFS-34-2017: Innovative agri-food chains: unlocking the potential for competitiveness and sustainability

SFS-39-2017: How to tackle the childhood obesity epidemic?

SFS-40-2017: Sweeteners and sweetness enhancers

SFS-46-2017: Alternative production system to address anti-microbial drug usage, animal welfare and the impact on health

SFS-47-2017: Management of soil water resources in the EU and China and its impact on agro-ecosystem functions